Meerhout is een rustig gelegen gemeente in de Kempen met tal van bezienswaardigheden en zeer mooie fietsbaden. De Meerhoutenaren danken hun bijnaam aan het feit dat ze in het begin van de 18de eeuw beschouwd werden als kattenstropers. Later werd de naam aangepast tot de Meerhoutse Katten. Een van de bekendste inwoners van de gemeente was Zjef Van Uytsel. Deze kleinkunstenaar debuteerde in 1970 met het album 'De Zotte Morgen'.

Elk jaar in augustus viert de gemeente met ruim 10000 inwoners de Kattenfeesten. Dit is een openluchthappening voor jong en oud met verschillende artiesten, randanimatie en een als afsluiter een spetterend groot vuurwerk op de Markt van Meerhout.

Ook voor kinderen heeft Meerhout tal van activiteiten: zo organiseert ze sinds 1980 jaarlijks een boomplantdag voor kinderen die het voorgaande jaar werden geboren. Intussen zijn er al meer dan 1500 kinderen die op verschillende plaatsen in de gemeente hun boom hebben geplant.

Op 31 december zingen de Meerhoutse kinderen 'Nieuwejaarke-zoete' van deur tot deur om iedereen het beste te wensen voor het nieuwe jaar. In ruil voor hun wensen krijgen zij dan snoep, geld of een leuk hebbeding.

Groezrock

In april wordt jaarlijks het Groezrock-festival georganiseerd. In de afgelopen jaren is dit festival gegroeid van een klein feest voor 400 bezoekers, tot een 2-daags internationaal punk, hardcore en ska festival met ruim 32.000 bezoekers uit heel Europa. Als vroegste rockfestival opent Groezrock het Belgische rockfestivalseizoen.

Bezoek de festivalwebsite

De oudste windmolen van de provincie Antwerpen staat in Meerhout: de Prinskensmolen. Hij werd opgericht rond 1200 door de Heren van Diest. Rond 1500 kwam hij in handen van de Prinsen van Oranje, vandaar ook zijn naam. Sinds 1969 is de molen beschermd.

Boven de ingang van de Watermolen staat het jaartal 1678, maar zijn geschiedenis zou nog veel ouder zijn. Er is al sprake van de molen in documenten uit 741. Vroeger had de molen twee raderen, waardoor zowel eikenschors als graan kon gemalen worden. Na de Eerste Wereldoorlog leverde de molen nog een tijdje de elektriciteit voor het centrum.

Naast de watermolen in Meerhout vind je de 'oude wasserij'. Jaren geleden kocht de Vlaamse Milieumaatschappij het gebouw om haar technische installatie van de stuwen en vistrap in onder te brengen. Samen met de gemeente Meerhout renoveerde de VMM het gebouw volledig en richtte het in als informatie- en bezoekercentrum.

Parkeergelegenheid

Meerhout is een uitstekende uitvalsbasis voor enkele uurtjes wandel, fiets en shopplezier. Parkeren in het centrum kan op de markt, maar enkel met parkeerschijf. Parkeer je liever gratis en rustig op wandelafstand van de markt, parkeer dan achter de kerk. Hier parkeer je gratis voor onbeperkte duur! Deze parking is te bereiken via de Eikenboomlaan.

Bekijk de parking op google maps
Auto en fiets Audio, video, foto en multimedia Decoratie en interieur Diensten Eten en drinken Kleding en schoenen Lichaam en verzorging Textiel Vrije tijd Logement, hotel